AL SOSTRE

Cia. Sala Trono

Comèdia

Diumenge 21 d’octubre -  18.30 i 21.00

Convent de les Arts d'Alcover

En Lapo i en Loti són dos artesans que treballen per Miquel Àngel pintant el sostre de la Capella Sixtina. Són grans experts en el seu camp. Miquel Àngel, no. Ell, en realitat, és escultor. Un bon dia, el geni els aco­miada perquè vol acabar el sostre tot sol, utilitzant mètodes molt qüestiona­bles i endurse’n tots els elogis. Secreta­ment, en Lapo i en Loti, tornen a la Six­tina, per venjar-se per haver-los deixat sense feina. Però quan vegin el que ha fet el mestre, el seu pla canvia... Ah! I el Papa també hi té alguna cosa a dir.

 

Artistes:

Pau Ferran - actor

Oriol Grau - actor

Israel Solà - director

Nigel Planer - autor

 

Espectacle Km 0

 

Preu - 12€ / 9€ Carnet Convent de les Arts / 5€ Alcoverencs (Ca Cosme)

 

AL SOSTRE forma part dels abonaments TEATRE i GENERAL

Més informació

 

El 1512, després de quatre anys de feina, es va retirar finalment l’andami per descobrir el magnífic sostre de la capella Sixtina. Va ser un esdeveniment molt important i, com en una pel·lícula d’èxit d’avui, el sostre va ser producte d’un gran nombre de persones que van treballar juntes: artesans, constructors, pintors, mescladors de pigments…. Això va catapultar a Miquel Àngel, conegut fins aleshores només com a escultor, com a pintor radical i innovador. L’inventor d’una forma totalment nova de la pintura.


Els dos personatges d’aquesta obra, Lapo (Lapo d’Antonio) y Loti (Ludovico del Buono) eren entre les moltes persones saquejades per Miquel Àngel. Igual que molts dels treballadors, inicialment tenien molts més coneixements en les tècniques del fresc que el Mestre, ja que era un mitjà en el que pràcticament no tenia experiència. Tot i que l’autor s’ha pres alguna llicència, la majoria de les accions, persones i pràctiques de treball es basen en fets reals.

 

Miquel Àngel havia intentat sortir de la Comissió del fresc al sostre tres cops, alegant que la pintura no era el seu art. L’arquitecte Bramante i el pintor Raphael, ambdós rivals de Miquel Àngel, havien persuadit al Papa Julius que Miquel Àngel seria la milor opció pel sostre amb l’esperança que fracassés.


Aquest tipus de traicions eren bastant freqüents i la majoria dels artistes i artesans estaven acostumats a treballar en un clima d’enveja i secretisme. Miquel Àngel era el més antisocial de tots ells i el més difícil de treballar-hi. Igual que passa avui en dia, va haver-hi un any de pausa en la realització del sostre, en el que Miquel Àngel va perseguir al Papa per poder ser pagat per la feina realitzada fins al moment. Al reprendre la feina va canviar el seu estil, fent fora no només a gran part del seu equip sinó també la majoria de les tècniques tradicionals del fresc. Acabant aquesta última part a la velocitat de la llum. Va ser durant aquest període que va crear les imatges més famoses del sostre com la creació d’Adam.

             Contacte

Convent de les Arts

Ctra. de Mont-ral, Km1

43460 Alcover

Tarragona

conventarts@alcover.cat

977 760 441