Festival Terra de Bandolers

Tasts de música i gastronomia que seduïen els bàndols del barroc en els indrets per on campaven

Alcover, terra de bandolers


Si visiteu el nucli urbà d’Alcover veureu que moltes cases són del segle XVII (1600), Ca Cosme o l’Abadia en són bons exemples. Coincideix en aquella època la construcció de l’actual edifici de l’Ajuntament, Ca Cosme, l’Abadia, la construcció de l’església de l’Assumpció i del convent de Santa Anna, en la seva fase final. El perquè d’aquest auge constructiu s’explica pel sorgiment d’una nova figura clau en l’economia d’aquella època: els paraires. Vinculats al món tèxtil, en controlaven tota la cadena de valor: aportaven la matèria primera als esquiladors, als filadors, als teixidors, als tintorers, als cosidors, es quedaven els marges comercials resultants de vendre les raixes i les estamenyes a la noblesa barcelonina o a comerciants que ho venien a les amèriques. Aquestes tasques necessitaven d’aigua i de la seva força en diversos molins. Per tant, per entendre per què es va produir aquest auge econòmic a Alcover, cal també parar atenció al seu patrimoni natural: la vall del riu Glorieta, al peu de les muntanyes de Prades.


La irrupció d’aquesta nova figura, la dels paraires, sobre l’antiga figura preeminent, la dels terratinents, és una de les causes de les tensions polítiques que desembocaren en l’aparició dels bàndols i dels bandolers.


La proposta que es fa ara és complementària a la de la Fira i incorpora altres elements del context cultural de l’època, com la música del primer barroc, la poesia, la rondalla, la música contemporània i folklòrica, interpretats en llocs singulars del patrimoni històric i natural d’Alcover. Els assistents coneixeran de manera més pausada i més tranquil·la no solament el context cultural, sinó també el gastronòmic d’aquella època, així com el patrimoni històric que va generar, i el patrimoni natural que el va fer possible. A més, podran fer caminades i rutes ciclistes pel nostre entorn natural.

 

Tast gastronòmic

 

Durant el mes que durarà el cicle, podreu degustar diversos menús de l’època del bandolerisme a Alcover als següents restaurants:

Restaurants

Convent de les Arts 

Ermita del Remei

Camí del Remei, s/n. Alcover 

977 846 027

K l'Ermità

Avinguda de la Font Major, 7. Alcover 
977 760 452 

Mas Rosich a la Nostra

Ctra. Mont-ral, s/n. Alcover

685 987 477

             Contacte

Convent de les Arts

Ctra. de Mont-ral, Km1

43460 Alcover

Tarragona

conventarts@alcover.cat

977 760 441