Història

El Convent de les Arts és un edifici intensament arrelat en el paisatge d'Alcover. Forma part del teló de fons que observa el viatger quan s'aproxima a la població, vingui d'on vingui, ja sigui des de l'interior o de la costa. Darrere de la vila s'alcen les muntanyes, entre elles la petita muntanya del Calvari. Entre el poble i la muntanya del Calvari s'aixeca el Convent, visible des de gran distància.

 

 

 

No obstant això, més enllà del seu paper en el paisatge, el Convent ha jugat un paper en la història i la societat local. Durant bona part del segle XVI, l'edifici, o més aviat un antecedent seu, va ser un colomar, després convertit en ermita i, més tard, el 1582, en convent. Va desenvolupar la seva funció conventual entre aquest any i 1835, quan els monjos van ser desallotjats. El convent de Santa Anna no es va limitar, però, a ser un simple espai de rés i retir per als religiosos. L'edifici va allotjar una important biblioteca, que amb la desamortització va passar a engrossir el que després seria la Biblioteca Pública Provincial de Tarragona. Els monjos, a part de les seves funcions religioses, van realitzar durant aquest espai de temps, altres activitats de caràcter educatiu: ensenyament general, música i orgue. En certa mesura, el Convent es va convertir en un focus de cultura, d'una dimensió superior a la local. Els monjos rebien visites d'altres poblacions i la repercussió de la seva activitat s'estenia per bona part de l'eix de la comarca natural coneguda com Camp de Tarragona.

 
 

 

A partir de l'exclaustració dels monjos, la utilitat del Convent va canviar, encara que algunes constants es van mantenir. Durant la major part del segle XIX va desenvolupar, entre altres, funcions assistencials com a hospital de pobres, i també educatives, com a escola privada. D'aquesta funció assistencial, hi ha un testimoni literari. Es tracta del conte "L'enterrament de la Xòmpia" ("L'enterrament de la Xòmpia"), de Maria Domènech, publicada a la revista Catalana el 1919. Totes aquestes funcions van acabar el 1920, quan l'edifici, arran d'uns conflictes socials esdevinguts el 1918, va passar a funcionar com a Casa Quarter de la Guàrdia Civil, paper que va exercir fins 1973.

             Contacte

Convent de les Arts

Ctra. de Mont-ral, Km1

43460 Alcover

Tarragona

conventarts@alcover.cat

977 760 441